Wie we zijn

Onze missie en visie

Safe college vertrekt vanuit vrijwilligheid van zowel leerkrachten als leerlingen. Dit impliceert intrinsieke motivatie en bevordert engagement en betrokkenheid. Wat we doen, doen we ook niet zomaar, maar is gefundeerd. Het heeft een dieperliggende reden en is dus meer gemotiveerd dan oppervlakkige motieven.

Safe college wil het tijdelijke contact (12-18 jaar) bestendigen door karaktervorming, integriteit en toewijding.

Safe college wil uitreiken via allerhande extra-muros activiteiten. Leerlingen worden aangemoedigd creatief bezig te zijn, ze krijgen maximaal ontwikkelingskansen en leren out-of-the-box te denken tot ruimdenkende wereldburgers met oog voor hun eigen toekomst (futuristisch).

S.A.F.E.

Secundair
Safe college bereidt je in zes jaar (of minder) voor op hogere studies (1A en doorstroom, vroeger ASO).

Algemeen christelijk
Jezus Christus is ons voorbeeld, de Bijbel een belangrijke leidraad.

Futuristisch
We werken toekomstgericht door elke leerling maximaal voor te bereiden op zijn/haar toekomst.

Educatief
Leren en opvoeden gaan hand in hand. Daarom staan we voor respect en verdraagzaamheid christelijke waarden en normen.

Team

Ons team bestaat uit gepassioneerde vrijwilligers die hun tijd en expertise inzetten om onze leerlingen te begeleiden. Niemand van ons wordt betaald. Onze inzet komt voort uit liefde voor onderwijs en de wens om een positieve impact te maken op het leven van onze leerlingen.

Christelijke basis

Safe college is de enige middelbare school in Vlaanderen die gerund wordt door vrijwilligers. Wij geloven dat christelijke waarden en normen een stevige basis vormen voor het onderwijs en de ontwikkeling van onze leerlingen. Jezus Christus is ons voorbeeld, en de Bijbel is een belangrijke leidraad in ons onderwijs en onze dagelijkse praktijk.

Gemeenschapsgevoel

In Safe college voelen we ons echt een gemeenschap. Veel van onze vrijwilligers en leerlingen hebben een verschillende kerkelijke achtergrond, wat zorgt voor een bonte mix en een warme en huiselijke sfeer. Wij geloven dat een gevoel van huiselijkheid en speelsheid bijdraagt aan een positieve leeromgeving waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen.

Passie en energie

De passie van onze vrijwilligers leidt tot een energieke en dynamische leeromgeving. Deze passie is de drijvende kracht achter alles wat we doen en zorgt ervoor dat elke leerling de aandacht en begeleiding krijgt die hij of zij verdient.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Safe college onderscheidt zich door zijn kleinschalige aanpak, met klassengroepen van maximaal 8 leerlingen. Tegelijkertijd vormen we over de verschillende leeftijden en niveau’s één hechte groep. Behalve de gebruikelijke schoolse activiteiten, ontwikkelt Safe college ook verschillende initiatieven zals sponsoring van Natuurpunt, musical, talentenmarkt. 

Er zijn twee facetten: de school en de leerlingen. Als school is Safe college is een lerende organisatie. We leren van elke situatie en op elk moment. Als organisatie verankeren we dit in draaiboeken die telkens gevolgd en verbeterd worden. Ook bevragen we ons en verzamelen we gegevens waar we uit kunnen leren. We gaan systematisch te werk volgens de plan-do-act-check cyclus.  Het leerproces van de leerlingen volgen we op door middel van onze vakbekwame vrijwilliegers. Ze vormen één team waarbij er dagelijks overlegd wordt. We nemen ruim de tijd voor evaluatie, met regelmatige toetsen en individuele en klassikale besprekingen van de resultaten. Als een leerling de leerstof niet voldoende beheerst, wordt geremedieerd en gedifferentieerd. 

Het Safe college is de enige middelbare school in Vlaanderen met een protestants-christelijke basis. Jezus Christus is ons voorbeeld en de Bijbel is een belangrijke leidraad in ons onderwijs. We hechten veel waarde aan christelijke principes en integreren deze in het dagelijks leven van de school.

Schoolkosten worden voor de ouders tot een minimum beperkt. Inclusief schoolreizen bedraagt de jaarlijkse kost voor de ouders maximaal 1.500 euro per leerling. Dit is ruim onvoldoende om Safe college draaiende te houden vermits Safe college geen enkele vorm van subsidies ontvangt. Safe college is afhankelijk van giften om de schoolwerking te bekostigen.
Safe college hoeft geen rekening te houden met loonkosten of vrijwilligersvergoedingen omdat 
Safe college volledig gerund wordt door vrijwilligers. Dat houdt de kosten ook al enigszins binnen de perken.

Ja, ouders kunnen actief bijdragen in de klas en worden aangemoedigd om minstens één dagdeel per week bij de school betrokken te zijn. Ouders die deze mogelijkheid benutten, krijgen een korting van 10 euro per week.
Ouders kunnen de agenda en de resultaten volgen via ons elektronisch platform.

Bij Safe college is iedereen welkom. We zijn ondertussen ervaringsdeskundige in het omgaan met HSP, ASS (Asperger), dyscalculie en dysorthografie. Door de kleinschalige aanpak en persoonlijke begeleiding kunnen we inspelen op de individuele noden van leerlingen. 

Om te beginnen kan je contact opnemen via het contactformulier. Je kan ook mail sturen naar info@s-a-f-e.be. 

Ondanks dat ons team uit vrijwilligers bestaat, met het onvermijdelijke verloop, hebben we nog nooit een probleem gehad met de continuïteit van ons onderwijs. Dagelijks is er voor elke groep begeleiding. We zorgen ervoor dat er altijd gekwalificeerde vrijwilligers beschikbaar zijn om de lessen en begeleiding voort te zetten.

Het schoolgeld bedraagt 300 euro bij de start in september voor het lesmateriaal, en daarna 100 euro aan het einde van elk trimester. Als de nood aan de man is, wordt er bijkomend 100 euro solidareitsbijdrage per trimester gevraagd. Wanneer ouders niet actief betrokken zijn bij Safe college, betalen zij bijkomend 40 euro per maand (per gezin). Schoolreizen worden apart in rekening gebracht.

Meldpunt klokkenluiders

Werk je op onze school en weet je of vermoed je dat bepaalde regelgeving niet correct wordt nageleefd? Dan kan je dit melden door contact op te nemen met ons intern meldpunt voor klokkenluiders via:

Het interne meldpunt gaat aan de slag met je melding en behandelt die altijd vertrouwelijk. Wanneer je te goeder trouw een melding doet, ben je bovendien beschermd tegen represailles vanuit de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan negatieve beoordelingen, schorsing of ontslag, maar ook het opleggen van een tuchtmaatregel. De bescherming tegen represailles is onbeperkt in tijd.

Let op: het interne meldpunt voor klokkenluiders is in de eerste plaats bedoeld voor personeelsleden maar daarnaast kunnen ook sollicitanten, ex-werknemers, stagiairs en leveranciers/aannemers ervan gebruik maken. Leerlingen en hun ouders kunnen geen gebruik maken van de klokkenluidersregeling! Voor hen geldt de gewone klachtenregeling.

Meer informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je ook terug op deze webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.